Resan

Var och en gör sin egen resa genom livet. Men vad händer när resan inte blir som man tänkt sig? Vem ser och hjälper den som är på väg åt fel håll? Vem stödjer den som kommer ensam till en ny plats i livet? Och hur känns det att hamna vid sidan av den väg man helst velat ta?

När tillvaron vacklar

Nästan alla hamnar vi då och då under våra liv i lägen då vi känner oss ensamma, oälskade eller på annat sätt har svårt att finna mening med livet. Utan någon att tala med och få stöd av kan det bli svårt att orka ta sig vidare och hitta en väg till att må bättre.

Brev

 • Inte någon mening med livet…

  Jag tycker inte att det är någon mening med livet … Födas, problemfritt liv när man är liten bebis, bli större – få problem, och mer problem, vara deprimerad, få det bra ett tag, sen problem, och bra, problem, bra, och så håller det på tills man dör. Jag kommer i alla fall bara ha mest problem i mitt liv, tror jag…

  Sofia
 • Aldrig stiga upp

  Ibland har jag bara lust att ligga i sängen och aldrig stiga upp, eftersom det inte känns som om jag kan bidra med någonting.

  Mira
 • Tack vare en skitschysst kompis

  Inte för att jag är nazist men för ett tag sen så var jag mycket med några rasister, antagligen för att mina föräldrar inte brydde sig om mig. Fast alla trodde väl att vi var en ”fin familj”. Jag var till och med så olycklig ett tag så att jag tänkte ta självmord men tack vare en skitschysst kompis så ändrade jag mig.

Ibland känns allt meningslöst

Brev

 • Ung och svag

  Jag vill att du ska se mig.
  Jag vill vara med dig.
  Förlåt, jag ska inte störa.
  Men detta måste du höra.
  Jag mår så dåligt att jag får magont!
  Utan en riktig vän känns allt så tomt!
  Nånstans i mig saknas en del.
  Alltid gör jag något fel.
  Va med mig, jag ber!
  Jag orkar inte vara ensam mer…

  Annika
 • Jag går hos kurator

  Jag har en pappa och en farmor som är alkoholister. Så jag kan väldigt mycket om missbruk och våld och allt annat. Jag blev misshandlad två gånger i somras. Därför är jag borta ganska mycket från skolan för att jag går hos kurator och går på polisförhör och lite mer saker. Och lärarna visar ingen respekt för det. Dom säger dumma saker och hotar mig med IG-varning.

  Annie
 • Snälla, hjälp mig

  Jag är en tjej som är 15 år. Jag vet inte vad jag ska göra, snälla hjälp mig. Jag tycker inte mitt liv har någon mening, jag har funderat på att sluta äta eller till och med självmord. Jag är på något sätt väldigt rädd för allting. --- Jag bråkar ganska mycket med mina föräldrar, dom är så präktiga och jag orkar inte med dom längre. De stöttar mig inte i något jag gör, likadant med mina kompisar. Jag vet inte, jag känner mig bara väldigt vilsen.

  Johanna