Resan

Var och en gör sin egen resa genom livet. Men vad händer när resan inte blir som man tänkt sig? Vem ser och hjälper den som är på väg åt fel håll? Vem stödjer den som kommer ensam till en ny plats i livet? Och hur känns det att hamna vid sidan av den väg man helst velat ta?

Alla behöver någon att prata med

Alla ungdomar behöver någon vuxen att tala med. Föräldrarna är viktiga förebilder, men många ungdomar upplever att deras föräldrar inte alltid har tid med dem. Att bli tagen på allvar av någon vuxen och att bli lyssnad till är en viktig grund för att bygga upp självförtroende, självkänsla, framtidstro, hopp och studiemotivation.

Vuxna på skolan kan hjälpas åt att upptäcka om någon elev verkar behöva hjälp och stöd. Men det är bara om de vuxna rör sig i korridorer och på skolgården – och på andra ställen där eleverna finns när de inte har lektion – som de kan upptäcka om någon elev verkar ensam (utfryst) eller utsatt, eller om konflikter blossar upp.

Om någon elev har problem är det viktigt att agera i ett tidigt skede och sätta in stöd och resurser. Skolsköterska, kurator eller psykolog kan kopplas in om någon elev har allvarligare problem. Om du som kompis ser att någon mår dåligt så kan en bra lösning vara att prata med någon vuxen som kan lyssna och ge stöd, eller som kanske kan slussa vidare till någon annan som kan hjälpa.

Brev

 • Tror inte hon förstod

  Det blev lite prat om mobbing hos kuratorn. Men inte om mina hemförhållanden, och de mest skamliga sakerna vågade jag egentligen inte ta upp. Men jag tror inte hon förstod hur mobbad jag var. Skolkuratorer sitter ju bara inne på sina kontor. De rör sig inte ute i skolorna … de ser inte saker med sina egna ögon.

  Sam
 • Inte någon tid att vara med mig

  Jag skulle inte säga att jag har haft en dålig uppväxt, utan kanske mer att mina föräldrar är dränkta i arbete och inte har någon tid att vara med mig eller göra något för mig. Jag har snusat i fyra år och blivit beroende av snus, jag kan inte sluta!. Jag skulle behöva lite hjälp.

  Kristian
 • Mina föräldrar jobbar väldigt mycket

  I min familj har vi det väldigt gott ställt men mina föräldrar jobbar väldigt mycket. Jag har nog inte fått riktigt all kärlek jag skulle behöva. När jag var yngre hade jag ofta mardrömmar och var rädd för att vara ensam. Och jag är fortfarande ganska rädd för att vara ensam.

  Annelie
 • Vi brukar aldrig prata med varandra

  Min pappa och jag brukar nästan aldrig prata med varandra, vi bara svarar på varandras frågor och så. Det sista vi skulle säga till varandra är ”Jag älskar dig”.

  Samira
 • Se på tv ihop

  Mitt förhållande till pappa är helt okej. Vi kan prata om vardagliga ämnen med varandra och se på tv ihop. Men vi diskuterar inte framtiden och allvarliga saker som berör mig.

  Måns
 • Vem ska man då prata med?

  Jag har egentligen aldrig stått någon i familjen eller någon släkting, riktigt nära. Vem ska man då prata med?

  Magnus
 • Lyssna och ta en på allvar

  Är man fylld med så mycket självförakt och skam, att man inte ens tycker att man förtjänar att finnas, då finns det stora anledningar till varför man inte pratar om sina problem med någon annan. Man lider sig bara igenom alltihop i tysthet. För man vet att svåra saker kan man inte dela med sig till vem som helst. Det krävs väldigt speciella människor, som kan konsten att lyssna och ta en på allvar.

  Jens
 • Någon vuxen som bryr sig

  ”Vuxna behövs, föräldrar behövs, men de tror att nu börjar vi bli äldre och klarar oss själva. Men jag behöver fortfarande någon vuxen som bryr sig.”

  Anonym
 • Det finns hjälp att få

  Det här om att det är rätt vanligt att ungdomar har det svårt var bra att få veta. Att det finns andra som också har det svårt och att det finns hjälp att få. Men det borde finnas mer folk i skolorna som man kan prata med och som bryr sig.

  Anonym
 • Jag var bara jobbig och elak

  Jag har haft det mycket tufft tidigare, men fick ingen som helst hjälp, mycket för att jag är tjej (gissar jag) och inte visade det lika tydligt som killar gör. Hur ska vuxna se om en tjej har problem? Om hon är väldigt inåtvänd och tyst?

  Jag var väldigt utagerande i början, men det gjorde ingen skillnad, all uppmärksamhet vändes mot min bror. Jag var bara jobbig och elak fick jag höra. Varför blir det så att killar får mer uppmärksamhet för utagerande än tjejer? PS. Finns det någon annan än psykolog/kurator att prata med?

  Nicole

Fakta

 • Varannan tonåring har ingen vuxen att prata med

  Organisationen Mentor, som arbetar med att förebygga våld och droganvändning hos ungdomar, har låtit göra en Sifo-undersökning bland 1000 tillfrågade ungdomar i åldern 13 17 år. Den visar bland annat:

  Varannan uppger att de inte har någon vuxen att tala med.

  Var femte tycker att föräldrarna ofta är stressade, trötta och inte har tid för dem.

  Nästan en tredjedel är rädda för att bli hotade eller utsatta för våld i skolan hotade eller utsatta för våld i skolan.

  Källa: www.svd.se (110418)

Många av de brev som Emerich fått ger en bild av att det är väldigt olika vilken hjälp en elev med problem kan få av de vuxna på skolan. Några elever beskriver att deras skola väljer att inte se den som har problem och i stället hävdar att allt är bra och att inga problem finns. Det händer att Emerich får brev från elever som anförtror honom sina problem och berättar att de inte har någon vuxen som de kan tala med. Så här svarar Emerich på ett av dessa brev:

Brev

 • Vem litar du mest på?

  --- Du skriver att jag är den första vuxna personen som du berättar för om dina problem. Jag tackar för ditt förtroende, men tycker samtidigt att det är sorgligt att du inte har någon annan vuxen i din familj eller i din bekantskapskrets som du kan anförtro dig åt. I skolan finns lärare, kurator, skolpsykolog och skolsköterska. Är det ingen av dessa som du kan lita på? Du skrev att du inte har berättat för någon om dina alkoholproblem, men du har enligt brevet en hel del andra familjeproblem. Har du pratat med någon om dessa? Fick du i så fall hjälp? Om det är så att du kanske vill prata med någon vuxen i din skola om dina problem men har svårt att ta initiativet, vill du i så fall att jag ska hjälpa dig med att ta första steget? Vem i så fall litar du mest på i din skola? ---

  Emerich Roth