Hatet

Hatet kan förgöra en människa – både offer och förövare. Men hur växer hatet fram? Och vad är det som förenar dem som hatar? Är det en gemensam ideologi – eller är det något helt annat? Är hatet i sig en tillräcklig anledning för att skaffa sig en ny men förödande identitet?

Rasism & hat

Vi människor tolkar varandras signaler så gott vi kan, men ändå uppstår ständigt missuppfattningar. När människor med olika religion, språk, vanor och traditioner lever tillsammans så uppstår konflikter. Vad vet vi om varandras ömma punkter, om blödande inre sår eller om varandras morallagar och tabun? För den som själv är osäker och rädd blir den vänligaste främling till ett hot. Att hotet finns inom oss själva förstår vi sällan. Främlingen utlöser vår egen osäkerhet.

Vi måste ha olika religioner, olika språk, olika hudfärg.
Men vi hör allihop till samma människosläkte.
Kofi Annan, FN:s tidigare generalsekreterare

Ansiktets hud är den naknaste huden, den mest blottade

Först och främst finns just ansiktets rätlinjighet, dess rättframma, försvarslösa sätt att visa sig. Ansiktets hud är den naknaste huden, den mest blottade. Den naknaste, fastän dess nakenhet är anständig. Och samtidigt den mest blottade: det finns i ansiktet en väsentlig fattigdom, vilket bevisas av att man försöker maskera denna fattigdom genom att förställa sig, genom att se obesvärad ut. Ansiktet är utsatt, hotat, som om det inbjöd till våldshandlingar. Samtidigt är det ansiktet som förbjuder oss att döda.
/ Ur Etik och oändlighet av Emmanuel Lévinas

Brev

 • Mitt ibland oss

  Det hat som gjorde det möjligt att förstöra så många judars och andra människors liv finns även i dag – mitt ibland oss.

  Julius
 • Alla är i alla fall människor

  Jag tycker att man ska hata Hitler för han dödade många människor på grund av deras religion. Det kunde lika gärna ha hänt muslimer eller kristna. Så man borde inte hata någon för att de har en annan religion än man själv. Alla är i alla fall människor.

  Amira
 • Det är mänskligt att hata och älska

  Det är mänskligt att hata och älska, men synd nog verkar man inte kunna känna de båda känslorna på en gång. Nyheterna på tv visar oss varje dag vad hat gör mot folk, men ändå lär vi oss inte av andras misstag. Om vi inte vore så blinda så skulle vi kanske kunna hjälpa varandra.

  Anonym
 • …och jag behöver uppmärksamhet

  Jag har ibland känt mig dragen till rasistiska organisationer eftersom de syns och finns och jag behöver uppmärksamhet. Men jag är samtidigt rädd för dessa organisationer eftersom man aldrig kan veta vad de tänker ta sig till och jag blir rädd när jag ser hakkors på väggarna i skolan och kryssar ofta över dem.

  Sandra
 • Samtidigt som jag varit emot rasism

  Jag har själv varit en sådan människa som, samtidigt som jag varit emot rasism, kunnat säga illa saker om invandrare. Men nu har jag börjat tänka efter vad jag egentligen håller på med.

  Mikaela
 • För att jag vill vara någon

  Jag själv har känt mig dragen till skinnskallar, men inte för att dom slåss och härjar utan för att jag vill vara någon.

  Anonym
 • Alla kan vara rasister

  Ibland så kan jag känna att vår skola tror att det bara är ”vita” som är rasister, men så är det inte. Alla kan vara rasister. Men på vår skola är det alltid vi ”vita” som får skiten och blir kallade rasister.

  Emely
 • Jag gjorde ju bara så som de själva lärt mig

  Mina föräldrar har alltid pratat om invandrare på ett ganska negativt sätt där hemma. Jag är uppvuxen med det. Sedan, när jag själv gick med i ett gäng nynazister, då blev de jätteupprörda och chockade. Jag menar, jag gjorde ju bara så som de själva lärt mig …

  Jakob

Fakta

 • OLIKA BEGREPP KRING RASISM

  I Sverige finns ett antal främlingsfientliga grupper som är influerade av nazism, t.ex. Svenska motståndsrörelsen, Svenskarnas parti, Nordisk Ungdom och nätverksbaserade Info 14. Dessutom finns flera grupper som beskriver sig som nationalistiska, t.ex. Nationaldemokraterna, Nysvenska rörelsen och Sverigedemokraterna. Det kan vara snårigt att skilja på begreppen.

 • Främlingsfientlighet

  Känslor som innebär ovilja, rädsla inför och kanske hat gentemot andra folkgrupper. Grundar sig ofta på förutfattade meningar och fördomar.

 • Rasism

  En idé om att en viss ras/ grupp av människor är överlägsen en annan och därför tycker sig ha rätt att härska över den andra rasen/gruppen och att förtrycka den.

 • Nazism/Nationalsocialism

  Ideologi som bygger på ett hat mot judar och allt judiskt. Även homosexuella, zigenare, antirasister, handikappade och utvecklingsstörda anses som mindervärdiga.

 • Nynazism

  Ideologi med nazismen som grund och influerad av olika amerikanska former av rashat. Nynazistiska grupper präglas dock ibland mer av våld och kriminalitet än av en ideologisk strävan efter att göra nazismen till en världsomspännande makt.

 • Nationalism

  Att hylla sitt land (nationen) och dess kultur och historia. Att slå vakt om nationens intressen.

 • Patriotism

  Att älska sitt land och vara beredd att osjälviskt arbeta för dess välgång.

Fakta

 • HATBROTT MED RASISTISKA MOTIV

  Enligt en rapport från Forum för levande historia har 6-7 % av de unga i Sverige antisemitiska eller islamofobiska uppfattningar, en ökning mot tidigare. Men många av de unga är osäkra i sin uppfattning. Antalet rasistiska hemsidor har ökat kraftigt under senare år. Flera forum och tidningar på nätet har valt att periodvis stänga ner sina kommentarsfunktioner för att hinna gå igenom alla kommentarer som kommer in och sålla bort det så kallade näthatet. Mellan 2004 och 2010 ökade antalet antisemitiska hatbrott i Sverige med 7%. Den vanligaste platsen för hatbrott med antisemitiska motiv är Internet.

  Antalet hatbrott med islamofobiska motiv ökade mellan 2004 och 2010 med 8%. Men för många av dem som utsatts för hat anmäler aldrig brottet, de är rädda för hämnd och vill inte behöva vittna i en rättegång.

  Källa: Rapport från Forum för levande historia, 2010

Brev

 • Ensamma är de alltid rädda

  Om rasisterna tror att de är tuffa så har de fel. De måste alltid vara i gäng för att de ska känna sig tuffa. När de är ensamma är de alltid rädda. Jag har aldrig sett en ensam rasist som vågat mobba eller trakassera någon.

  Anonym
 • Bara för att jag är mörkhyad

  Det har hänt väldigt hemska saker mot mig. Jag har blivit mobbad i sex år. De stoppade ner mitt huvud i toaletten och klippte av mitt hår. Men jag fick ingen hjälp. En kväll var det några rasister på torget och då råkade jag vara där. De jagade mig ända hem, men efter halva vägen kom polisen och stoppade dem för att det var nån som ringde efter dom. Jag har också blivit misshandlad så jag fick åka till sjukhuset. Det var typ bara för att jag är mörkhyad.

  Kantana
 • Några hakkors på några skåp

  Ibland i skolan dyker det upp några hakkors på något skåp. Alla vet vilka det är. När man frågar dem så tittar de bort eller byter samtalsämne.

  Anonym
 • Gjorde Sieg Heil-tecknet

  En gång följde jag med en kompis till hans flickväns hus där det skulle bli fest. Till festen kom det en hel del äldre personer i fyrtioårsåldern och under kvällens lopp stod det mer och mer klart för mig att dessa var högerextremister. När sedan en av dem spände ögonen i mig, en kall och beslutsam blick, och gjorde Sieg Heil-tecknet, vågade jag inget annat än att också göra tecknet. Det var väldigt obehagligt och jag var rädd en lång tid efteråt.

  Pontus

SYMBOLER FÖR RASISM

Hakkorset – eller svastikan som symbolen också kallas – har länge förekommit i flera olika kulturer, men har särskilt i Europa blivit starkt förknippad med nazismen. I flera andra kulturkretsar fortsätter symbolen att användas i helt andra betydelser. I indisk och persisk kultur är den en uråldrig symbol för solen. Inom hinduismen och den tibetanska religionen används den som lyckotecken. I Kina, Korea och Japan symboliserar hakkorset bland annat buddhistiska tempel på kartor, på samma sätt som korset symboliserar kristna kyrkor.

Nynazister runt om i världen använder ofta samma symboler och har på så vis lätt att känna igen varandra. Symbolerna kan synas som exempelvis märken på kläder, smycken, tatueringar, flaggor och liknande. Den som offentligt bär nazistiska symboler gör sig skyldig till brottet hets mot folkgrupp.

Musik

Musik är ett sätt att visa sin tillhörighet, att hävda sig och att föra fram sina åsikter och värderingar. Många unga i dag har kanske inget intresse av att följa politiska debatter, men med sin musik visar de ändå var de står politiskt. Musik är ett sätt att påverka människor, att höras och synas med sitt budskap.

Vit makt-musik är en aggressiv musikgenre där texterna har ett nynazistiskt, rasistiskt eller nationalrevolutionärt budskap. Texterna handlar om de vitas överlägsenhet och vad de ska göra för att ta över makten. Musikgenren kallas bland anhängare även för frihetsrock och är en typ av hatmusik. Den här musiken har producerats i flera länder, bl.a. i Sverige, och på flera olika språk. Numera har dock de flesta svenska Vit makt-banden avvecklats. Att lyssna på aggressiv musik och dricka alkohol är för många nynazistiska grupper ett sätt att ”stärka sig” innan man ger sig ut på gator och torg för att agera ut sitt hat.