Hatet

Hatet kan förgöra en människa – både offer och förövare. Men hur växer hatet fram? Och vad är det som förenar dem som hatar? Är det en gemensam ideologi – eller är det något helt annat? Är hatet i sig en tillräcklig anledning för att skaffa sig en ny men förödande identitet?

Att hata dem som hatar

Hat mot hat föder mera hat och våld mot våld föder mera våld.Emerich Roth

De antirasistiska grupper som får mest uppmärksamhet i media är de som möter våld med mer våld (t.ex. de militanta vänsterextremisterna AFA – Antifascistisk aktion).

Men det finns även grupper som arbetar organiserat mot rasism på andra grunder, t.ex. UMR – Ungdom Mot Rasism – som är partipolitiskt obundna, jobbar utifrån en icke-våldsprincip och vill förändra samhället med demokratiska metoder. (Läs mer om dem i kapitlet ”Vad kan du göra för att stoppa hatet?”

Det är viktigt att tänka på att rasism inte kan förhindras bara genom att man bekämpar de grupper som är öppet rasistiska. Man måste även ta tag i den ”vardagsrasism” som finns mitt ibland oss, bl.a. i form av misstänksamhet, utfrysning och kränkningar.

Brev

 • Viktigt att bygga upp ett hat

  Jag tror det är viktigt att bygga upp ett hat mot rasistiska och nazistiska synpunkter.

  Anonym
 • Jag är antirasist

  Jag är antirasist och jag gillar svarta väldigt mycket. Nästan all musik kommer från de svarta och mycket annat bra. Jag fattar inte hur en del människor kan komma och säga att allt som hände i Auschwitz aldrig har hänt. Alla människor har lika värde. Rasister, nazister, fascister och nationalister kan stoppa upp sitt skitsnack i ars…

  NAZI PUNKZ FUCK OFF

Brev

 • Jag vill att rasismen förbjuds

  En gång ville jag bara prata med en nazisttjej, men det enda jag fick tillbaks var slagord som rasförrädare, negerälskare eller pundarjävel, efter detta har jag bara känt HAT, HAT, HAT till dessa människor och deras åsikter. Vad jag menar är att om man hatar någons åsikter så hatar, i alla fall jag, den personen också. Jag vill inte bo i ett land där folket skriker slagord och förnekar våran flagga osv. Jag vill att rasismen i Sverige förbjuds. JAG HATAR RASISMEN!!

  Emely

Brev

 • Vi antirasister var samlade

  I fredags kväll var det en rasistisk demonstration på stan och vi antirasister var samlade för att bemöta och stå emot deras hat. Slagord skreks och flaskor kastades. En tjej som fick en flaska på hakan fick föras till sjukhus direkt. Många av rasisterna som jag kände stod längst bak med huvor på huvudet och skämdes. Ja, riktigt skämdes. När dom väl är med i en sån där demonstration vågar dom inte ens visa sin identitet. Många av dom skämdes när man mötte dom med blicken.

  Åsa
 • Är man inte själv rasist då?

  Nåt jag undrat över är att om man tycker att nazisterna ska ”utplånas”, är man inte själv rasist då, eftersom man vill att en speciell grupp ska förintas?

  Lenita
 • Det hjälper inte särskilt mycket

  En sak som jag tycker är väldigt viktig är att vi alla, eller många – så fort vi tar upp ämnet rasister eller nazister – så tycker vi illa om dem, vi förkastar dem. Och det hjälper inte särskilt mycket, för då känner ju nazisterna och rasisterna att de lyckats. Om vi tycker lika illa om dem som de tycker om oss så kan vi ju inte argumentera med varann.

  Monika
 • Hat är inte rätt medel att bekämpa rasismen med

  Extrema antirasister är precis lika hatiska, fanatiska och farliga som sina ”motståndare”, men ändå berättigar många deras våld och hat. Hat är inte rätt medel att bekämpa rasismen med. I stället måste vi försöka förstå, och kämpa mot nazismen/rasismen därför att vi älskar demokrati, medmänsklighet och så vidare, inte därför att vi hatar nazisterna. --- Nazisterna är inte ”onda”; det är ideologin och deras handlingar som är ”onda”.

  Sara
 • Antirasisterna var de som började bråka

  Jag kallar mig inte längre ”antirasist” efter Sverigedemokraternas senaste demonstration här i Göteborg. Varför? Jo, på grund av att antirasisterna var de som började bråka, kasta sten (inte enbart på Sverigedemokraterna, utan också på polisen), krossa skyltfönster för flera hundra tusen. Antirasisterna betedde sig ju inte bättre än nynazisterna & co brukar göra. Det är så irriterande att en liten grupp människor kan förstöra för så många.

  Marcus
 • Inget kan ändra dem med hat

  Förut blev jag mest förbannad på rasister – jag ville bekämpa hat med hat. Nu har jag förstått att det är fel. Nu har jag förstått att det är synd om dessa människor och att inget kan ändra dem med hat. Numera blir jag ledsen när jag ser en rasist eller nazist. De är så ynkliga, fega och rädda. Jag tror att ju räddare och fegare de är, desto hårdare och kallare blir deras skal utåt. Ett skal som endast kan rubbas med kärlek. Det är kärlek och omtanke som kan nå den lilla, rädda människan i det hårda, tuffa skalet. Men vilka är kärleksfulla mot en person med kängor med vita skosnören, ljusblå uppvikta jeans, t-shirt med ett hakkors och grön bomberjacka? Vem vågar vara kärleksfull?

  Anonym