Hatet

Hatet kan förgöra en människa – både offer och förövare. Men hur växer hatet fram? Och vad är det som förenar dem som hatar? Är det en gemensam ideologi – eller är det något helt annat? Är hatet i sig en tillräcklig anledning för att skaffa sig en ny men förödande identitet?

Åsikter om invandrare

Öppet rasistiska grupper visar tydligt sina åsikter. Men vilka åsikter om invandrare har alla de människor som står utanför de rasistiska grupperna? Det finns rasism som knappast syns, men som känns. Man kan kalla det ”vardagsrasism”. En stämning, något som pyr. Blickar med avsmak i, vag hotfullhet och tyst avståndstagande. Och var går gränsen mellan att älska sitt land och att hata främlingar?

Brev

 • Jag är nationalist

  Jag tror att grunden till rasism i Sverige uppkommer när vissa svenskar ser invandrare som missköter sig. Efter ett tag blir man trött på att ha överseende med allt det där. Man ser invandrare, ”flyktingar”, som i stället för att vara tacksamma, visa sin fulla respekt, missköter sig och man tänker: ”De har annan kultur. De har en bakgrund av krig och svält och terror och …” Ja, jag vet att det finns invandrare som sköter sig, är dödstrött på dessa ursäkter. Men jag förstår varför rasismen finns. Jag är inte rasist. Jag drar inte alla över en kant. Jag är realist. Jag älskar Sverige och dess folk. Jag vill att båda skall finnas kvar. Jag är nationalist. Jag är inte rasist.

  Mikael
 • Patriot och rasist är ju helt olika saker

  Själv är jag lite av en patriot (Stolt) men dom är föraktade av alla! Folk tror att man är rasist för att man är patriot! Det tycker jag är fel! Patriot och rasist är ju helt olika saker! Patrioten är en som gillar Sverige! Inte nån som hatar andra länder och raser!

  Pekka
 • Man lägger skulden på de svenska ungdomarna

  Invandrarna är minst lika rasistiska mot svenskar som vad vi är mot dem, men det uppmärksammas aldrig. Men det uppmärksammas aldrig. Om en invandrare våldtar eller rånar eller misshandlar en svensk så beror det på deras sociala misär och det är så synd om dom. Men om en svensk gör så mot en invandrare så blir det ett jävla liv och då är man rasist och nazist. Så i det här samhället finns det en stor dubbelmoral angående svenskar och invandrare. Man lägger skulden på de svenska ungdomarna och har en massa dagar i skolan om rasism och nazism.

  Mauritz
 • Folk vågar inte säga vad de tycker

  I Sverige är all form av nationalism tabu. Alla som är stolta över Sverige eller säger ett ont ord om invandrare förknippas med nazism och nazister, vilket är helt idiotiskt fel. Vad har en svensk som tycker att Sverige har för stor invandring gemensamt med en nazist??!! Inte mycket va …? Folk vågar inte säga vad de tycker för de är rädda att bli trakasserade av andra svenskar, och framför allt av invandrarna. Ingen vill ju ha en stämpel på sig att vara nazist. Jag skyller inte på den enskilde invandraren, utan på Sverige och svenskarna som inte ser vad som händer.

  Anonym
 • Har nästan bara invandrarkompisar

  Jag har nästan bara invandrarkompisar och har lärt mig förstå deras tänkande, men jag kommer aldrig förstå hur man kan komma till ett land och tro man äger det direkt. Nazism och riktig rasism är det värsta jag vet för det dömer folk för deras hudfärg och utseende. Jag dömer folk för deras handlande.

  Patriot

Brev

 • Politikerna som gör fel

  Jag tycker invandrarpolitiken är skit! Jag vet att det är många som tycker det, men oftast vänder man sig mot invandrarna i stället för mot politikerna som gör fel. Jag kan säga att jag gillar varken invandrarpolitiken eller invandrarna. De kostar Sverige mer än bara mat, hus och kläder. Blir de sjuka betalar vi det, åker de i fängelse betalar vi det. Sverige har inte råd! Vi måste först och främst hjälpa oss själva, vi kan inte vara hela världens hjälpande samariter.

  Karin
 • Sjunga nationalsången

  Min pappa är från Norge och jag har alltid varje år varit med och firat norska nationaldagen, vilket sker med mycket pompa och ståt. Jag ser det som en självklarhet. Men när jag frågade på skolan om vi inte kunde stå upp och sjunga nationalsången vid flaggstången den 6 juni, då fick jag svaret att jag skulle vara tyst med mina rasistiska åsikter, annars skulle jag minsann bli skickad till kuratorn!

  Lena
 • Vårt svenska leverne dör ut

  Det mångkulturella samhället är något som jag inte kan förstå mig på. Om man vill bevara kulturer, då skall dessa hållas i sina hemländer. Om man vill blanda all väldens kulturer i t.ex. Sverige, så betyder ju detta först och främst att vår svenska kultur och vårt svenska leverne dör ut ganska omgående. Och de fina kulturerna i omvärlden blandas till en grumlig röra. ”Debatten” som förs i Svea Rike är väldigt enkelspårig. De enda som får komma till tals är folk med ”rätt syn” på invandringspolitiken. Jag anser knappast att det råder demokrati och yttrandefrihet i mitt land, Sverige.

  Anonym
Rasismen känns till exempel när folk ser på en, ler och säger "hej" och "välkommen", men inte säger samma sak med sina ögon. Inte med hjärtat.

Uppsnappat

”Jag märker att svenskarna inte är glada när de ser mig på gatan. Även om dom ingenting säger så ser jag i deras ansikten att dom inte gillar att jag är här.”

”Sverige håller ju på att försvinna, var åttonde svensk är inte helsvensk bakåt. Finns det någon alls om hundra år?”

”Dom är otacksamma på något vis, det kan reta mig så in i helvete.”

”Vi fick inte sjunga nationalsången och inte ha skolavslutningen i kyrkan, bara för att en del var muslimer.”

”Dom är precis lika mycket rasister som vi svenskar och har lika många fördomar om oss som vi om dom.”

”Det är dom som har råd att komma hit som gör det, inte dom som behöver mest hjälp.”

”Det är roligt att umgås med dom – man får på något vis vidgade vyer.”

”Så är det väl, att var och varannan går omkring och irriterar sig lite smått över invandrarna.”

”Ur svenskarnas perspektiv är det som jag reagerar mot varken konstigt eller fel. Så här gör svenskar i Sverige, helt enkelt.”

”Det är för att invandrarna kostar så mycket som vi inte har råd med åldringsvård, dagisplatser och sånt.”

”Det är självklart att vi ska ta emot flyktingar – vi är ju ett av världens rikaste länder.”

”Om vi inte kan ta hand om dom och se till att de får ett bra liv, då tycker jag det är bättre att inte släppa in dom.”

”När Sverigedemokraterna kommer in i våran riksdag, då är det något som är fel!”