Förintelsen

Vad hände under Förintelsen? Hur kunde detta ske? Vem eller vilka bar ansvaret? Vad hade kunnat förhindra det som hände? Och vad kan förhindra att det någonsin sker på nytt?

Hur kunde det ske?

Ett planerat folkmord

I januari 1942 träffades 15 ledande nazister i Wannsee strax utanför Berlin för att planera ”den slutgiltiga lösningen av judefrågan”. De räknade med att 11 miljoner judar behövde spåras upp, trakasseras, föras bort, sättas i tvångsläger eller avlivas i dödsläger innan frågan var löst. Förintelsen innebar att omkring 6 miljoner judar och uppemot 5 miljoner romer, homosexuella, kommunister, funktionshindrade, krigsfångar och andra från sammanlagt 17 länder dödades. Den 8 maj 1945 kapitulerade Nazityskland och andra världskriget tog slut. Därmed upphörde också Förintelsen.

Termen ”Förintelsen” (eng. The Holocaust, från grekiskans holokauston,som betyder ett offer som helt och hållet bränts) blev under 1970-talet allmänt etablerad som benämning på nazisternas folkmord på judar och andra minoriteter.

Brev

 • Hur kunde de vara så hemska?

  Det första jag tänkte på efter filmen ni visade var: hur kunde de vara så hemska mot några som är skapta precis på samma sätt som de själva? Hur kan man bara slå någon till döds som har likadant formade ben, hjärta, lungor, blodådror m.m. som de själva? Det jag upplevde var hemskast under filmen var när de slog en jude med en träpåk i huvudet till döds. Då kunde jag inte titta längre, vilket förvånar mig eftersom jag kan se på skräckfilmer och andra otäcka filmer hur lätt som helst. Men det var väl annorlunda den här gången eftersom jag visste att det var på riktigt.

  Maria
 • Kan människor verkligen påverkas så starkt?

  Jag känner mig ledsen och rädd, hemskt rädd, när jag hör om alla de hemskheter som tyskarna utsatte folk för. Kan människor verkligen påverkas så starkt som dessa människor gjorde av Hitler? Var de redan sjuka, eller blev de mer och mer omänskliga efter hand?

  Anna-Karin
 • Vad skulle jag själv ha gjort?

  Jag har tänkt, jag har grubblat och funderat, men aldrig förstått. Förstått varför ondska gick så långt. Varför den överträffade godheten. Jag hade aldrig kunnat tro att människan var så rädd, så lättövertygad, så feg och osäker att man lät ondskan ta makten över alla dessa själar som ändå bär godhet i sitt inre... Jag har funderat på vad jag själv skulle ha gjort om jag levat då. Skulle jag ha hängt med, eller skulle jag ha satt mig emot?

  Carolina

Fakta

 • Varför förföljs minoriteter?

  Det finns många olika teorier om vad det är som gjort att judarna och andra minoriteter sedan lång tid tillbaka har blivit så utsatta för förföljelser av olika slag runt om i världen.

  Främlingshat och en rädsla för främlingar har funnits i alla tider och kulturer, ett vi- och domtänkande, och tenderar att urarta i kristider då behovet av syndabockar som är lätta att identifiera i samhället ökar. Minoriteter betraktas av omgivningen alltid som avvikande. Är de dessutom lätt igenkännbara, och kanske till och med stolta över sin avvikelse, så kan de bli mycket sårbara och hårt jagade och förföljda.

  Rasbiologins genombrott under 1800-talet bidrog till att rasistiska åsikter spred sig. År 1921 inrättades Statens institut för rasbiologi vid Uppsala universitet, men efter andra världskriget lades verksamheten ner. Ett liknande institut fanns i USA. Rasbiologerna försökte hitta sätt att förädla människan och se till att oönskade raser hindrades från att sprida sig. Den ariska rasens överlägsenhet framhävdes.

  Att just judarna blev förföljda under andra världskriget var inget nytt, utan förföljelsen hade pågått i många hundra år dessförinnan och på många olika platser i världen.

DET YTTRE KRIGET – OCH DET INRE

Den mäktiga tyska armén hade sina framgångar under andra världskriget genom att bomba sönder och ockupera de flesta länder i Europa, vilket jag kallar det yttre kriget. Men det jag berättar om när jag föreläser är det krig som pågick parallellt med detta, det in i minsta detalj välplanerade inre kriget, som hade som enda syfte att målmedvetet, systematiskt och industriellt utrota människor som betraktades som lägre stående. / Emerich Roth

Carl Wennerstrand, som du kan följa i filmen ”Att hata andra som sig själv”, beskriver så här hur han och sex, sju andra killar i åldern 13–19 år satt och drack öl, hyllade nazismen och tyckte att Förintelsen var bra:

”Synd bara att Hitler misslyckades”

”Synd bara att Hitler misslyckades”, sa vi, ”att han inte hann avsluta och döda alla judar, skjuta och gasa ihjäl dom allihop – gamla och unga, män, kvinnor och barn. Så att dom inte förökade sig, inte gjorde sig breda och tog över världen. Europa. Sverige …”
/ Ur boken Vända livet av Carl Wennerstrand m.fl.

Brev

 • … det var bara rätt åt dom

  Det som hände i andra världskriget tycker jag att det var bra av Hitler att behandla judarna så där, för jag hatar judar. Efter kriget försökte de skaffa ett land för att de inte hade något och då tog de en del av Palestina och gjorde det till lilla Israel för att Hitler slängde ut dom från alla länder. Det som var idag var bara skit. Filmen var dålig och jag tycker att det Hitler gjorde med judarna det var bara rätt åt dom och det du pratar om bryr jag inte mig om. Och jag önskar att dom palestinska människorna dödar alla judar. Judar är dom äckligaste människor som finns i världen och dom fegaste människorna. Jag tänkte inte komma till skolan idag för att en ful jude skulle komma.

  Anonym elev
 • Berörde mig inte ett skit

  Det där om judeförintelsen och det där berörde mig inte ett skit.

  Anonym

Emerich betonar att det finns hat som grundar sig i upplevelser som eleven haft under sin uppväxt, men det finns även ett annat slags hat – ett hat som kommer med modersmjölken och som kanske funnits i flera generationer hos en familj. Det starka ”nedärvda” hatet är mycket svårt att bryta.

Dokument från Wannseekonferensen som visar nazisternas beräkning av storleken på den judiska befolkningen i europeiska länder.