Förintelsen

Vad hände under Förintelsen? Hur kunde detta ske? Vem eller vilka bar ansvaret? Vad hade kunnat förhindra det som hände? Och vad kan förhindra att det någonsin sker på nytt?

Förövare, Offer och Åskådare

Förövare

Vad är det som gör en människa till en förövare? Varför går någon plötsligt över gränser och utför det som inte får ske? Vad är deras drivkraft och vad tror de att de kan åstadkomma med sina övergrepp? Det här har eleverna funderat mycket över.

Brev

 • Jag har funderat mycket på hur nazisterna tänkte

  Egentligen har jag svårt att förstå allt det hemska som du fick vara med om under din tid i koncentrationslägren. Det är fruktansvärt att människor kan vara så elaka och hemska och behandla andra människor på ett så fruktansvärt sätt. Jag har funderat mycket på hur nazisterna tänkte. Kanske är det så som du och Patrik sa, att om man inte blir älskad, kan man inte älska sig själv och då kan man inte heller älska någon annan. Det var kanske så det var för vissa av nazisterna. De ville ha uppmärksamhet och det spelade ingen roll om det var positiv eller negativ uppmärksamhet, men i det här fallet var det negativ. De ville ha makt, och genom att få makt visade de hur maktlösa judarna var.

  Nazisterna sköt och slog väldigt många judar, första gången de sköt eller slog någon så kanske det gjorde ont inom dem, men sedan efter att de gjort det flera gånger kändes det kanske inte lika mycket som innan och till slut blev det en vana. När jag tänker på det känns det hemskt att man kan se människor på det sättet. Att nazisterna till slut inte tänkte på att det faktiskt var människor som de gjorde illa och att de inte kände alls någon empati för dem.

  Det är svårt att begripa hur ondskan kan bli så stor och hur människor som utsätts för den ondskan orkar leva.

  Elin
 • I själva verket hatar de sig själva

  Jag tyckte att det var en intressant film. Nu har jag förstått vilka människor som är rasister. Det är inte människor som hatar andra, utan i själva verket hatar dom sig själva.

  Linda
Den som först tar till våld visar att han inte har fler argument.Kinesiskt ordspråk

Offer

Många av breven ger uttryck för den empati eleverna känner när de hör Emerich berätta om hur han själv, hans familj och många andra blev Förintelsens offer. Om det lidande de fick utstå och om de plågsamma minnen som de som överlevde sedan måste bära med sig under resten av sina liv, minnen som aldrig någonsin kan utplånas.

Brev

 • Man fick en bild i hjärnan av din familj och hur ni delades

  Det du berättade har jag aldrig läst i historieböcker eller liknande. Du tog fram det som var ”bakom kulisserna” och berättade väldigt bra. Man fick en bild i hjärnan av din familj och hur ni delades. Jag kan inte säga att jag förstår hur du känner dig, men jag kan i alla fall försöka lära mig och kanske förhindra rasistiska motsättningar.

  Micke
 • … den sista ögonkontakten

  Jag blev mest ledsen när du berättade om den sista ögonkontakten du hade med din mamma och dina systrar. Och när du sedan förlorade din pappa och att du tog på dig lite av den skulden.

  Sandra

Fakta

 • Den 22 februari är den Internationella Brottsofferdagen. Dagen uppmärksammas världen över för att belysa brottsoffrens situation och sprida kunskap om de ideella organisationer som arbetar med och bland brottsoffer. På många håll uppmärksammar man dagen genom att tända ljus för brottsoffren.

Åskådare

Den här dikten skrev den tyske pastorn Martin Niemöller för att skildra hur de intellektuella i Nazityskland undvek att agera mot regimen och förblev passiva:

Först kom de och förde bort kommunisterna,
men jag sa inget i protest – jag var ju inte kommunist.
Sedan förde de bort de fackanslutna,
men jag sa inget – jag var ju inte fackansluten.
Sedan förde de bort judarna,
men jag sa inget – jag var ju inte jude.
Sedan förde de bort mig – och då fanns ingen kvar
som kunde protestera för min skull.
/ Martin Niemöller

Det som gör galenskapen möjlig i världen, är inte de galna människornas brutalitet – utan de goda människornas tystnad.Martin Luther King

Att ta ansvar för sina handlingar

Flera av elevernas brev handlar om hur viktigt det är att våga säga ifrån, att våga göra något – och att våga stå för det man gör.

Brev

 • Vissa är rädda att göra motstånd

  Det var intressant att höra vad ni hade att säga och jag tycker det är bra att ni hjälper ungdomar, särskilt i vår skola för det är många här som har fått fel uppfattning om vad ett gängliv är.

  Vad jag lärde mig av Emerich är att en enda människa som är ond kan utföra så mycket och kan dra med sig så många människor. Av Patrik lärde jag mig att det är lätt att bli kriminell. En enda kompis säger eller gör något och helt plötsligt har man ett liv som man aldrig trodde att man skulle ha, med droger och bråk.

  Det jag lärde mig gemensamt av båda är att det är lätt att drabbas, eller att det är lätt att dras med de onda personerna. Vissa är rädda att göra motstånd och det ni ville lära oss är att våga säga något. Våga göra motstånd. Och det har jag lärt mig.

  Iman