Förintelsen

Vad hände under Förintelsen? Hur kunde detta ske? Vem eller vilka bar ansvaret? Vad hade kunnat förhindra det som hände? Och vad kan förhindra att det någonsin sker på nytt?

Civilkurage - vad är det?

Civilkurage är mod att stå för sin åsikt, även om det innebär en personlig risk. Den som har civilkurage har ofta också modet att ingripa när någon blir utsatt och behöver hjälp. Man kan säga att civilkurage är raka motsatsen till uttrycket ”Sköt dig själv och skit i andra”.

Om du känner att du kanske inte har så mycket civilkurage så kan du faktiskt lära dig att bli bättre på det. Du kan börja i det lilla och lova dig själv att exempelvis våga säga vad du tycker vid en släktmiddag eller när du fikar med kompisarna. Om någon säger något som du tycker är helt fel så kan du berätta hur du själv ser på saken och förklara att du inte håller med personen. Det kan kännas jobbigt ibland, men samtidigt är det skönt att känna att man står för sin åsikt och vågar tala om det. Då kan också andra som känner på liknande sätt våga säga sin mening. Kanske är ni många som känner likadant, men ingen har vågat säga något?

Det bästa sättet att motverka att en sådan katastrof som Förintelsen sker igen, är att vi ser och bryr oss om våra medmänniskor.Emerich Roth

Brev

 • Vi ska inte stå passiva

  Vi behöver höra från överlevande, deras historier, för att göra händelserna mer konkreta i tankarna och för att kunna föra budskapet vidare så att denna hemska historia aldrig ska återkomma. Dock händer liknande saker på andra ställen i världen just nu. Det är viktigt att vi agerar. Vi ska inte stå passiva och kolla på.

  Amanda

Brev

 • Jag beundrar dem som vågar diskutera främlingsfientligheten

  Jag beundrar faktiskt människor som Emerich Roth, Heidi Fried med flera, som är så starka att de vågar berätta om det de varit med om. Jag beundrar människor som in i det sista försökte fly från lägrena och blev skjutna eller som kanske den strömförande taggtråden tog kål på. Människor som behöll sin vilja in i det sista. Människor som gömde judar hemma hos sig. Alla dessa beundrar jag och ser upp till. Alla dessa associerar jag till ordet MOD. Jag beundrar även debattörer som vågar diskutera om främlingsfientligheten och nazismen som växer mer och mer i vårt samhälle varje dag.

  --- Alla som kan och har möjlighet ska försöka göra något för att vårt samhälle ska förbättras och att vi ska kunna få det mindre främlingsfientligt och hatfullt!!! Annars kanske vi blir så naiva som människorna var under andra världskriget då de använde fångarnas hud som lampskärmar, utan att visa det minsta tecken på medmänsklighet.

  Risken finns att hela vår historia glöms bort och att vi begår samma fruktansvärda handlingar. Därför är det viktigt att vi människor, speciellt vi ungdomar, för vår historia vidare, försöker förstå den och arbetar emot liknande grymheter.

  Dimitra