Barnet

Vad är det som formar ett barn på vägen till en vuxen människa? Är familjen viktigast? Eller skolan? Samhället? Vännerna? Eller kanske varje medmänniska? Vad behöver ett barn för att må bra och utvecklas? Och vem ser och reagerar om något går snett?

Tankar och funderingar om barndomen

Många av elevernas brev tar upp olika möjliga orsaker till varför människors barndom kan göra att de hamnar snett i livet. Och några av eleverna funderar på varför det gått så bra för vissa, trots att de haft en besvärlig uppväxt.

Brev

 • Föräldrarna kanske inte vet

  Men det kan väl inte stämma att alla nazister, punkare och huliganer haft en dålig barndom? Vissa har kanske bara föräldrar som inte vet hur de ska visa sin kärlek på rätt sätt.

  Fidde
 • Det är mycket annat som kan gå fel också

  Jag har en kompis som har blivit en så kallad värsting. Det tror jag inte kan bero på att hon inte får kärlek från sina föräldrar, för hon har världens underbaraste föräldrar som verkligen älskar sina barn. Hennes dåliga självförtroende beror troligtvis på att hon som liten blev sexuellt utnyttjad av en bekant. Så det är mycket annat som kan gå fel också…

  Camilla
 • Varför blev inte hon en ’hatare’?

  Min mamma hade inte någon bra uppväxt precis. Hennes mamma dog när hon var tre och hennes pappa drack mycket och hon fick ofta stryk. Ändå har hon blivit världens bästa mamma. Jag kan prata med henne om vad som helst och det känns verkligen som hon tycker om mig, och aldrig skulle kunna göra mig något ont. Varför blev inte hon en ”hatare”, med hennes uppväxt, utan den bästa föräldern man kan ha?

  Sandra
 • Trakasserad av någon

  Att man blir rasist eller nazist beror inte på barndomen, utan på att man blivit trakasserad av någon utlänning. Det är min uppfattning.

  Johan
 • Det finns dom som är såna

  Jag tror inte att alla skinnskallar haft det dåligt hemma eller nåt sånt. Det finns dom som är såna utan att ha haft några problem. Några av skinnskallarna kanske haft det dåligt, men inte ALLA. Fatta det!!!

  Anonym
 • Kan man få för mycket kärlek?

  När man pratar om ungdomar som hamnat snett så säger man ofta att det beror på att de haft en svår barndom. Men jag funderar på om man blir för mycket älskad – kan man hamna snett då också? Kan man få för mycket kärlek? Kan det vara lika jobbigt att växa upp i en familj där dom ser en som en allt för värdefull gåva? Är det oftare så att föräldrar som lever i en rik och perfekt familj ställer högre krav på sina barn?

  Alexandra
 • Hitler kunde ha stoppats redan i skolan…

  Allt som sades om svaga förebilder och uppväxter utan kärlek tycker jag stämmer in på dem som finns runt oss i skolan som visar tecken på rashat m.m. Det verkar helt otroligt att Hitler kunde ha stoppats redan i skolan, men vid närmare eftertanke stämmer ju allt in.

  Tove

Vad formade Hitler till den han blev?

Lille Adolfs far visade aldrig sonen någon ömhet och slog honom ofta – Adolf visste att det var lönlöst att protestera. Vissa hävdar att han även blev sviken av sin mor och att inte heller hon visade honom någon kärlek. Som barn var Adolf duktig på att teckna. Hans dröm var att bli arkitekt och när han blev lite äldre sökte han in på en konstutbildning. Men hans arbetsprover var inte tillräckligt bra och han kom aldrig in. Detta blev en stor besvikelse för honom. Vad hade hänt om Adolf hade fått växa upp i ett kärleksfullt hem? Och hurdan hade han blivit om han hade fått hjälp att hitta en annan väg att gå, en väg där han kunde fått använda sin tecknartalang och sitt intresse för konst och arkitektur?