Boken "Vägen ut ur hatet"

En kan inte hjälpa alla,
men alla kan hjälpa någon

Emerich Roth upplevde nazisternas ondska under andra världskriget.

I snart 20 år har han föreläst på Sveriges skolor om vad hatet kan göra med en människa – och vad som krävs för att sluta hata. Tusentals elever har skrivit till Emerich och berättat om sina egna erfarenheter. Här kan du läsa om Emerichs och elevernas tankar – om att vara barn, om att växa upp, om att hata, om förintelsen, om vändpunkten och om livet i stort.

Barnet

Vad är det som formar ett barn på vägen till en vuxen människa? Är familjen viktigast? eller skolan? samhället? Vännerna? Eller kanske varje människa? Och vem reagerar om något går snett?

Resan

Var och en gör sin egen resa genom livet. Men vad händer om resan inte blir som man har tänkt sig? Vem ser och hjälper den som är på väg mot fel håll?

Hatet

Hatet kan förgöra en människa - både offer och förövare. Men hur växer hatet fram? Vad är det som förenar dem som hatar? Är det en gemensam ideologi? Eller något helt annat?

Förintelsen

Vad skedde under förintelsen? Hur kunde det ske? Vem hade kunnat förhindra det som skedde? Och vad kan förhindra att det händer igen?

Vändpunkten

Ett möte med någon som förstår kan förändra mycket. Plötsligt känns allt annorlunda och hamnar i ett nytt ljus. Nya tankar och drömmar dyker upp och ger kraft att ändra riktning.

Livet

När livet förändras ser man mycket med nya ögon. Plötsligt blir något annat viktigt än det man tidigare la sin energi på. Både man själv och människorna runt omkring får ett helt nytt värde.