Emerich Roth – en överlevare

Emerich Roth har föresläst om hatets mekanismer på ett 1000-tal skolor i Sverige.

Emerich Roth har upplevt människans yttersta ondska under andra världskriget. De senaste 20 åren har han föreläst på Sveriges skolor om hatets mekanismer – allt för att motverka hat, våld och främlingsfientlighet.

Emerich Roth föddes 1924 i dåvarande Tjeckoslovakien. När han var 19 år gammal kom nazismen till hans hemstad. Alla judar fick stränga order om att bära den gula judestjärnan och de fick inte längre utöva sitt yrke, besöka restauranger eller vistas på andra offentliga platser.

Emerich Roth var äldst i syskonskaran. Han hade fyra yngre systrar, men bara en av systrarna överlevde förintelsen.

Nazisternas hat trappades upp och Emerich, hans föräldrar och fyra yngre systrar deporterades tillsammans med stadens övriga judar till koncentrationsläger. Barn, gamla, sjuka och svaga gasades ihjäl direkt. De som var arbetsdugliga och kunde användas som slavar fick leva – tills vidare. Emerich var stark och överlevde fem olika läger.

När andra världskriget tog slut insåg Emerich att han inte hade något liv att återvända till. Barndomshemmet var plundrat och föräldrarna och syskonen var döda. Emerich blev svårt sjuk i tuberkulos och läkaren gav honom en dödsdom – han skulle inte överleva sjukdomen. Emerich accepterade sitt öde.

Flyttade till systern i Sverige

Men så en dag kom ett brev till sjukhuset. Det var från en släkting som berättade att en av Emerich fyra systrar var i livet och bodde i Sverige. Nyheten gav Emerich livslusten tillbaka, och mot alla odds började han att tillfriskna.

Emerich flyttade till Sverige och startade sitt nya liv. Han var då 26 år. Här utbildade han sig till socionom och arbetade sedan som terapeut, kurator, socialarbetare och slutligen som chef för ett behandlingshem för ungdomar med missbruksproblem.

– Många utslagna ungdomar upplever det som fruktansvärt jobbigt att ständigt vara fyllda av hat och bli hatade av andra. Innerst inne önskar de flesta att möta någon som hjälper dem att bli den människa de innerst inne vill vara, säger Emerich.

Sprider kunskap om nazismens fasor

Emerich pratade aldrig om sina upplevelser från andra världskriget, inte ens med sin syster. Men så en dag fick han se ett gäng ungdomar med rakade skallar som skrålade ”sieg heil” och gjorde Hitlerhälsningar. Då insåg Emerich att det var dags att bryta tystnaden. Emerich började föreläsa på skolor runtom i landet om hatets mekanismer. Varför blir människor hatare? Och vad krävs för att sluta hata? Dessa föreläsningar ger han än i dag, vid nära 90 års ålder. Syftet är att sprida kunskap om nazismens fasor under andra världskriget, för att på så vis motverka våld och främlingsfientlighet i dagens samhälle.

– En kan inte hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon, säger Emerich.