Förintelsens ögonvittne

Emerich Roths berättar om sina upplevelser under andra världskriget. Som jude tillhörde Emerich en av de grupper som nazisterna ville utrota, och han var fånge i fem olika koncentrationsläger.

Klipp ur filmen Förintelsens ögonvittne
Visa alla klipp
 • Jag är en av dem som överlevt förintelsen (1:50)

  Emerich Roth överlevde förintelsen. I närmare 20 år har han föreläst på skolor om nazisternas ondska under andra världskriget – allt för att historien inte ska upprepa sig.

  Jag är en av dem som överlevt förintelsen
 • Livet innan (2:03)

  Emerich Roth växte upp i en stad med 17 000 invånare i dåvarande Tjeckoslovakien. Han hade en stor och kärleksfull familj – mamma, pappa och fyra yngre systrar.

  Livet innan
 • Kunde inte tro att det var sant (2:37)

  Emerich Roth växte upp i dåvarande Tjeckoslovakien. När han och hans familj hörde talas om vad som hände i Tyskland, om Hitler och judeförföljelsen, var de till en början ganska lugna. Tyskland låg ju så långt borta.

  Kunde inte tro att det var sant
 • Judeförtrycket (3:58)

  1944, när Emerich Roth var 19 år gammal, kom nazismen till hans hemstad. Alla judar fick stränga order om att bära den gula judestjärnan och de fick inte längre utöva sitt yrke, besöka restauranger eller vistas på andra offentliga platser.

  Judeförtrycket
 • Bluffen (4:40)

  Emerich Roth, hans familj och stadens övriga judar tvingades att marschera till järnvägsstationen och gå ombord på ett tåg med godsvagnar. Nazisterna sa att de skulle till ett arbetsläger och snart skulle få komma hem igen.

  Bluffen
 • Urvalet (3:22)

  När Emerich Roth kom fram till koncentrationslägret Auschwitz Birkenau gav nazisterna order om att bilda två köer – en för män och en för kvinnor och barn.

  Urvalet
 • Fånglägret (3:12)

  På koncentrationslägret sorterades barn, gravida, klena och sjuka ut för att omedelbart gasas till döds. Endast de som var lämpliga för slavarbete fick leva.

  Fånglägret
 • Arbetet (2:55)

  Emerich Roth berättar om livet i koncentrationslägret. Fångarna sov trångt, hade fruktansvärt tunga arbeten, fick knappt någon mat och blev ständigt slagna.

  Arbetet
 • Avrättningen (0:44)

  Bestraffningar var en del av vardagen i koncentrationslägret där Emerich Roth var fånge. Ett straff var att stå en hel natt i en tunna med iskallt vatten, ett annat straff var döden.

  Avrättningen
 • De passiva (1:48)

  Emerich Roth berättar att alla vakter i koncentrationslägret inte var grymma. De flesta var helt enkelt pliktmedvetna och icke ifrågasättande soldater. Utanför koncentrationslägret fanns en uppsamlingsplats för döda kroppar.

  De passiva
 • Dödsmarschen (4:02)

  Som fånge i koncentrationsläger hörde Emerich Roth hur skotten och bombnedslagen från de allierade – befriarna – kom allt närmare. De tyska soldaterna bestämde sig för att fly och fångarna tvingades att följa med.

  Dödsmarschen
 • Tågfärden till Buchenwald (2:32)

  Efter den långa marschen kom de fram till en järnvägsstation. Därifrån transporterades de med godståg till Buchenwald.

  Tågfärden till Buchenwald
 • Väntade på slutet (1:11)

  I koncentrationslägret Buchenwald fungerade ingenting. Alla väntade på slutet och det var så många kroppar att Emerich var tvungen att gå över dem när han skulle uträtta sina naturbehov.

  Väntade på slutet
 • Theresienstad (1:30)

  Andra världskriget närmade sig slutet och Emerich Roth skickades till ett nytt koncentrationsläger: Theresienstad i dåvarande Tjeckoslovakien. Emerich var nu så svag att han inte kunde stå upp.

  Theresienstad
 • Befrielsen (3:37)

  Andra världskriget tog slut och ryska soldater befriade Emerich Roth från koncentrationslägret. Soldaterna gav Emerich grovt bröd med skinka, men hans utsvultna kropp fick en chock av maten och han blev svårt sjuk.

  Befrielsen
 • Valde att inte hämnas (1:47)

  På sjukhuset som Emerich varit på sedan krigets slut fick han besök av ett par människor som erbjöd honom en chans att hämnas.

  Valde att inte hämnas
 • På väg hem (2:35)

  Andra världskriget var slut och Emerich Roth hade blivit befriad från koncentrationslägret. Nu hade han bara en enda tanke i huvudet: att ta sig hem. Men drömmen om hemmet gick snart i krasch …

  På väg hem
 • Paniken, hopplösheten och undret (4:52)

  Andra världskriget var slut. Efter ett besök i hemstaden insåg Emerich Roth att han inte längre hade något hem eller någon familj. Emerich greps av panik och reste till Italien där han anslöt sig till en grupp judiska ungdomar på väg till Israel.

  Paniken, hopplösheten och undret
 • Sverige (5:04)

  Emerich Roth överlevde förintelsen. Efter andra världskrigets slut flyttade han till Sverige för att vara tillsammans med sin syster Elisabeth, den enda familjemedlemmen som han hade kvar. Han pratade sällan om kriget och sina hemska upplevelser.

  Sverige
Dölj

Liknande berättelser

Alla borde få en andra chans

Förut tyckte jag att alla skinnskallar och rasister m.fl. var helt sjuka i huvudet eftersom de hatade mörkhyade och för att de slog ner en massa människor.

hatet som äter honom

Jag är så kär i honom.

I min pojkvän.

Han är det bästa som finns när han är glad.

Men det varar inte länge.

13 år

Jag fyller 30 i år. När jag var 13 var jag illa ute. Min pappa var alkoholist, min mamma brydde sig inte och min syster hade flyttat hemifrån för att slippa allt.

en muslimsk invandrare i sverige

jag känner att folk hatar mig bara för att jag ser ut som jag gör, det värsta jag vet är då jag sitter i bussen eller i tunnelbanan jag får världens äckligaste blickar, mitt självförtroende är totalt förstörd.