Berättelsebanken

Berättelsebanken är en fantastisk skatt som består av tusentals brev, filmer och bilder. De skildrar hat, våld, rasism och svåra problem – men även kärlek, mod, vänskap och gemenskap. En del berättelser handlar om livet som ung, här och nu. Andra är tagna direkt från helvetet i koncentrationslägren under andra världskriget.

Hitta dina guldkorn genom att skriva in valfritt ord i den tomma sökrutan. Du kan även klicka på något av ämnena under sökrutan.

Visar 76 berättelser

Filtrera ner sökresultatet genom att klicka på en eller fler av kategorierna.

 1. hatet som äter honom

  Jag är så kär i honom.

  I min pojkvän.

  Han är det bästa som finns när han är glad.

  Men det varar inte länge.

 2. Ny bliven sambo & fri från socialen!

  Hej!

 3. Livet förändras och du förändras

  Jag känner mig sjukt irriterad, arg, besviken, och jävligt förkassligt sjuk. Fattar ni inte ens? Hur det känner också för er? Man vill leva bra land, vill ha bra människor. Men det värsta madröm jag hör en ända ord från er!

 4. 13 år

  Jag fyller 30 i år. När jag var 13 var jag illa ute. Min pappa var alkoholist, min mamma brydde sig inte och min syster hade flyttat hemifrån för att slippa allt.

 5. Gå Vidare?

  Det är något som ständigt gnager inom mig och som gör att jag aldrig kan må 100. Jag är 22 år nu. När jag var 13 år blev jag utsatt för sexuellt övergrepp av min äldsta kusins flickväns lillebror. Han var 14 år och gick i samma klass som mig.

 6. Rökelse

  Jag hatar när folk kommer och röker har sett massa med folk som röker och ibland blir jag bara arg snälla vrf röka vrf du förstör dig själv du gör inget nåt nytta vem är det du visar för att du röker vem ?

 7. Hvb hem & Socialen i Norrköping!

  Hejsan!

 8. Träffade en annan som var alkoholist

  När min mamma och pappa var tillsamman var pappa mycket svartsjuk. En gång när mamma kom hem från en fest hade pappa druckit och han frågade mamma vilka hon dansat med.

 9. Jag kan inte komma ihåg min barndom

  Av egen erfarenhet vet jag att man helst av allt vill radera bort och glömma allt det hemska som man har varit med om i livet. Jag kommer från Libanon och har bott här i Sverige i nio år. Vi flyttade från mitt hemland när jag var nio år.

 10. Rädd för att leva ett likadant liv som mamma

  Om mamma fick reda på att jag skrev till dig om hennes alkoholproblem skulle hon inte förlåta mig. Hon försöker sluta, hon har varit nykter i några månader nu. Allra jobbigast vad det i mellanstadiet.

 11. Han fick aldrig kärlek

  Jag har svårt med min pappa. Han kan inte visa känslor gentemot mig och min äldre bror. Han och jag har haft svårt sen jag var 13 år, och nu är jag 18. Anledningen är att pappa aldrig fick kärlek när han var liten.

 12. Ensam som alltid

  Ännda sen jag var liten har jag alltid velat ha ngn att snacka med. Det finns så mkt som jag ba vill få ut, men ingen i min familj förstår.

 13. Du är en hjälte

  Hej! Jag heter Maja, 18 år, och satt längst fram idag när du talade på vårt gymnasium. Jag var utan ord när vi lämnade salen, det var obeskrivligt vilka känslor som väcktes inom mig efter din historia.

 14. Hade du vilja ändra på något?

  Är det något du skulle vilja gå tillbaka och ändra på under tiden i lägret?

 15. Är du orolig att det kan bli ett tredje världskrig?

  Är du orolig att det kan bli ett tredje världskrig?

  Klipp ur filmen Elever ställer frågor till Emerich Roth. Som jude tillhörde Emerich en av de grupper som nazisterna ville utrota, och han var fånge i fem olika koncentrationsläger.

Sidor

Sidor

Visa ytterligare 15