Berättelsebanken

Berättelsebanken är en fantastisk skatt som består av tusentals brev, filmer och bilder. De skildrar hat, våld, rasism och svåra problem – men även kärlek, mod, vänskap och gemenskap. En del berättelser handlar om livet som ung, här och nu. Andra är tagna direkt från helvetet i koncentrationslägren under andra världskriget.

Hitta dina guldkorn genom att skriva in valfritt ord i den tomma sökrutan. Du kan även klicka på något av ämnena under sökrutan.

Visar 11 berättelser

Filtrera ner sökresultatet genom att klicka på en eller fler av kategorierna.

 1. 13 år

  Jag fyller 30 i år. När jag var 13 var jag illa ute. Min pappa var alkoholist, min mamma brydde sig inte och min syster hade flyttat hemifrån för att slippa allt.

 2. Träffade en annan som var alkoholist

  När min mamma och pappa var tillsamman var pappa mycket svartsjuk. En gång när mamma kom hem från en fest hade pappa druckit och han frågade mamma vilka hon dansat med.

 3. Rädd för att leva ett likadant liv som mamma

  Om mamma fick reda på att jag skrev till dig om hennes alkoholproblem skulle hon inte förlåta mig. Hon försöker sluta, hon har varit nykter i några månader nu. Allra jobbigast vad det i mellanstadiet.

 4. Ni är väldigt starka personer

  Det var mycket intressant, lärde sig mycket mer om både andra världskriget, nazister, alkohol, droger våldet idag och mycket mer.

 5. "Jag hatar inte dom, jag hatar vad dom gjorde"

  Hej Emerich
  Din historia var hemsk, men det blev bra tillslut.
  När du berättade om allt det hemska fick man tårar i ögonen. Det är otroligt hur du kan vara positiv till allt. Eller allt och allt, det mesta.

 6. Jag är rädd att han ska trilla dit

  Jag kommer från en familj med en mängd problem: mamma var mentalsjuk och begick självmord när jag var sju år. Pappa var rasist och gjorde allt fel när vi växte upp. Nu bor jag i en fosterfamilj och min bror bor på ett vårdhem.

 7. Styvfadern

  Carl Wennerstrand växte upp med en alkoholiserad och aggressiv styvfar. Hela Carls tillvaro gick ut på att hitta sätt att slippa få stryk.

 8. Att hata andra som sig själv

  Carl Wennerstrand berättar om sitt liv som nynazist, vändpunkten och vägen tillbaka.

 9. Nu sitter han i fängelse

  Min styvpappa blev nästan alltid våldsam och arg när han druckit alkohol. Det kunde dröja ganska länge mellan hans värsta utbrott, men när de väl hände så slutade det nästan alltid med att vi fick ringa efter polisen.

 10. Jag går hos kurator

  Jag har en pappa och en farmor som är alkoholister. Så jag kan väldigt mycket om missbruk och våld och allt annat. Jag blev misshandlad två gånger i somras.

 11. Jag skolkade mycket

  Jag har flyttat runt mycket. Ett år på varje ställe. Inga riktiga kompisar. Jag blev ”blyg”, mobbad, utanför, och jag skolkade mycket. Till slut flyttade jag till min pappa och här har jag bott i 2 år. Men det är inte problemfritt här heller.