Berättelsebanken

Berättelsebanken är en fantastisk skatt som består av tusentals brev, filmer och bilder. De skildrar hat, våld, rasism och svåra problem – men även kärlek, mod, vänskap och gemenskap. En del berättelser handlar om livet som ung, här och nu. Andra är tagna direkt från helvetet i koncentrationslägren under andra världskriget.

Hitta dina guldkorn genom att skriva in valfritt ord i den tomma sökrutan. Du kan även klicka på något av ämnena under sökrutan.

Visar 167 berättelser

Filtrera ner sökresultatet genom att klicka på en eller fler av kategorierna.

 1. Obehövd & lämnad

  Bara för någon månad sen hade jag allt. En bästavän på skolan, två bästavänner utanför skolan, en pojkvän & massor bra vänner, kände mig omtyckt. Min pojkvän lämna mig min bästavän lämna mig fick alla att hata mig.

 2. Det räcker inte

  Tänk att det enda riktiga stödet jag har är en bästa vän, en psykiskt ostabil kusin och en hund, varav alla tre är enormt älskade.

 3. Om att växa upp

  Jag är född och uppvuxen på Värmdö utanför Stockholm med människor runt omkring mig som tyckt om och respekterat mig. Bra kompisar och inspirerande lärare.

 4. en muslimsk invandrare i sverige

  jag känner att folk hatar mig bara för att jag ser ut som jag gör, det värsta jag vet är då jag sitter i bussen eller i tunnelbanan jag får världens äckligaste blickar, mitt självförtroende är totalt förstörd. 

 5. en tjej i världen!

  jag är en tjej som mår så jävla dåligt, jag har ingen anning vad jag ska göra med mitt liv, jag suger i allt skolan, hemma och socialt. 

 6. Rädd för att leva ett likadant liv som mamma

  Om mamma fick reda på att jag skrev till dig om hennes alkoholproblem skulle hon inte förlåta mig. Hon försöker sluta, hon har varit nykter i några månader nu. Allra jobbigast vad det i mellanstadiet.

 7. Mot alla som är annorlunda

  Hatet kan ju vara så stort och brett. Inte bara mot olika slags folkgrupper, utan mot alla som är annorlunda. Mobbning är ju också ett slags hat, som förekommer ofta – både på skolor och på arbetsplatser.

 8. Hur mycket man klarar av

  Från första början blev jag gripen av din otroliga berättelse och man känner att det är viktig att föra det vidare.
  Man förstår inte hur mycket en människa faktiskt klarar av förrän nu.

 9. Toleransutbildning i Västerås

  Vi vill berätta om att vi här i Västerås

  har startat årliga toleransutbildningar för både elever och vuxna.

 10. En solig dag

  Det var fint att träffa Emerich!

 11. Make love, not war

  God dag Emerich!

 12. Ni är väldigt starka personer

  Det var mycket intressant, lärde sig mycket mer om både andra världskriget, nazister, alkohol, droger våldet idag och mycket mer.

 13. Vad vi vill kämpa för

  Det var intressant att höra er berätta om era liv, upplevelser och erfarenheter. Det gav oss nog alla en tankeställare, och budskapet att visa kärlek, omtanke.

 14. Det finns något mer bakom

  Fick ett mer verkligt perspektiv på hatare. Inte dömma efter kläder eller attityd utan att det finns något mer bakom som visar vem personen egentligen är.
  Tack för att jag fick nya tankar att börja tänka på!

 15. Att motverka våld

  Emrich var en av de få judar som överlevde förintelsen efter att ha varit i koncentrationsläger. Patrik var en av Sveriges tyngasta kriminella och en av de värsta i den undre världen, en s.k. hatare, men en före detta sådan.

Sidor

Sidor

Visa ytterligare 15