Berättelsebanken

Berättelsebanken är en fantastisk skatt som består av tusentals brev, filmer och bilder. De skildrar hat, våld, rasism och svåra problem – men även kärlek, mod, vänskap och gemenskap. En del berättelser handlar om livet som ung, här och nu. Andra är tagna direkt från helvetet i koncentrationslägren under andra världskriget.

Hitta dina guldkorn genom att skriva in valfritt ord i den tomma sökrutan. Du kan även klicka på något av ämnena under sökrutan.

Visar 62 berättelser

Filtrera ner sökresultatet genom att klicka på en eller fler av kategorierna.

 1. hatet.

  Jag ska här med berätta varför jag valde att raka av mig håret och skaffa ett par stålskodda kängor. Jag är uppvuxen i ett hem präglat utav barnaga, fattigdom, alkoholmissbruk. Redan vid 13 års ålder så började jag anamma högerextrema åsikter.

 2. Mina ord

  Nu går vi många år tillbaka i tiden då jag gick på högstadiet i en liten ort i Sverige.

 3. 13 år

  Jag fyller 30 i år. När jag var 13 var jag illa ute. Min pappa var alkoholist, min mamma brydde sig inte och min syster hade flyttat hemifrån för att slippa allt.

 4. Auschwits

  För ca en månad sen åkte jag och min familj till Krakow/Polen. Ett av våra mål var att besöka Auschwits. Och det gjorde vi. Ord kan inte beskriva känslan efter det. Vi  kunde knappt prata om det eller se på foton därifrån efteråt.

 5. Om att växa upp

  Jag är född och uppvuxen på Värmdö utanför Stockholm med människor runt omkring mig som tyckt om och respekterat mig. Bra kompisar och inspirerande lärare.

 6. Jag vill att rasismen förbjuds

  En gång ville jag bara prata med en nazisttjej, men det enda jag fick tillbaks var slagord som rasförrädare, negerälskare eller pundarjävel, efter detta har jag bara känt HAT, HAT, HAT till dessa människor och deras åsikter.

 7. Ni är väldigt starka personer

  Det var mycket intressant, lärde sig mycket mer om både andra världskriget, nazister, alkohol, droger våldet idag och mycket mer.

 8. Att motverka våld

  Emrich var en av de få judar som överlevde förintelsen efter att ha varit i koncentrationsläger. Patrik var en av Sveriges tyngasta kriminella och en av de värsta i den undre världen, en s.k. hatare, men en före detta sådan.

 9. "Jag hatar inte dom, jag hatar vad dom gjorde"

  Hej Emerich
  Din historia var hemsk, men det blev bra tillslut.
  När du berättade om allt det hemska fick man tårar i ögonen. Det är otroligt hur du kan vara positiv till allt. Eller allt och allt, det mesta.

 10. Det finns ett hopp

  Hej Emerich Roth,

 11. Bland det hemskaste jag har sett

  Hej Emerich

 12. En ensam kille utan självförtroende

  En ensam kille utan självförtroende
  Vill inget hellre än att någon av honom ska bli beroende
  Gör allt för att bli behövd
  Börjar spela farligt spel
  Och med ens blir allt så fel

 13. Att inte känna något hat

  Jag vill börja med att tacka för att du ville föreläsa hos oss!

 14. Du är en riktig inspirationskälla

  Hejsan!

 15. Du är min förebild

  Kära Emerich

Sidor

Sidor

Visa ytterligare 15