Om att växa upp

Jag är född och uppvuxen på Värmdö utanför Stockholm med människor runt omkring mig som tyckt om och respekterat mig. Bra kompisar och inspirerande lärare.

I början av 90-talet var jag 20 år. Jag hade precis börjat mitt första jobb, det låg på Södermalm, bredvid Münchenbryggeriet. Fast jag alltid tyckt att jag varit engagerad i samhällsfrågor så var antagligen denna period så uppfylld av mitt nya jobb, att jag inte tog in företeelser som "Ny Demokrati" och laserskjutningar. Jag kände varken oro eller intresse för vad som pågick, jag var ung och tillhörde inte målgruppen för den tidens rasism.

Mitt enda personliga minne av lasermannen var att Handelsbanken på Hornsgatan vid ett tillfälle spärrades av pga bankrån, det bankrån där lasermannen slutligen fasttogs.

Långt senare, när jag var i trettioårsåldern och hade läst boken om lasermannen, förstod jag vad som hade hänt. Att just det faktum att jag inte reagerat då var en bidragande orsak till att det som hände hände.

Sedan den dagen bestämde jag mig för att alltid reagera, alltid sätta stopp för ren osanning och våga sticka ut hakan när jag hör saker som lätt kan bli vandringssägner och bidra till förföljelse. Jag hoppas att jag inte är ensam i min ansträngning för en öppen och dynamisk demokrati.

Liknande berättelser

en muslimsk invandrare i sverige

jag känner att folk hatar mig bara för att jag ser ut som jag gör, det värsta jag vet är då jag sitter i bussen eller i tunnelbanan jag får världens äckligaste blickar, mitt självförtroende är totalt förstörd. 

Mot alla som är annorlunda

Hatet kan ju vara så stort och brett. Inte bara mot olika slags folkgrupper, utan mot alla som är annorlunda. Mobbning är ju också ett slags hat, som förekommer ofta – både på skolor och på arbetsplatser.

Du är en riktig inspirationskälla

Hejsan!

Hat är inte rätt medel att bekämpa rasismen med

Extrema antirasister är precis lika hatiska, fanatiska och farliga som sina ”motståndare”, men ändå berättigar många deras våld och hat. Hat är inte rätt medel att bekämpa rasismen med.