Att hata andra som sig själv

Carl Wennerstrand berättar om sitt liv som nynazist, vändpunkten och vägen tillbaka.

Klipp ur filmen Att hata andra som sig själv
Visa alla klipp
 • Kickar (0:00)

  När Carl Wennerstrand gav sig på andra människor kände han sig stark, mäktig, viktig, fruktad … Den största kicken fick han när offret bad honom att sluta.

  Kickar
 • Styvfadern (1:51)

  Carl Wennerstrand växte upp med en alkoholiserad och aggressiv styvfar. Hela Carls tillvaro gick ut på att hitta sätt att slippa få stryk.

  Styvfadern
 • Rädsla (1:47)

  Med en styvfar som ständigt slog honom, blev Carl Wennerstrand ett ovanligt våldsamt barn. Redan i lågstadiet gav han sig på ett annat barn med knytnävarna.

  Rädsla
 • Rymma till ny ort (2:37)

  Carl Wennerstrand levde i ständig skräck för sin våldsamma, alkoholiserade styvfar. Till slut fick han nog, rymde och sökte upp sin biologiske far. Den första tiden var allting toppen, men det förflutna hann snart ikapp honom.

  Rymma till ny ort
 • Nynazistiska gänget (1:38)

  Carl Wennerstrand tillbringade mycket tid med sitt nynazistiska gäng. De lyssnade på hög musik, rökte och odlade sitt gemensamma hat för judar och homosexuella.

  Nynazistiska gänget
 • Fienden (2:30)

  Carl Wennerstrand och hans gäng ansåg att judar var roten till allt ont i världen. De brukade roa sig med att titta på journalklipp från andra världskrigets förintelseläger.

  Fienden
 • Provocera fram bråk (2:06)

  För Carl Wennerstrand var nationalsocialismen ett jättebra sätt att synas och få uppmärksamhet. Han och hans gäng brukade gå ut på stan och provocera fram konflikter och bråk.

  Provocera fram bråk
 • Ha övertaget, ge igen (2:42)

  Carl Wennerstrand var ständigt rädd för sin aggressiva, alkoholiserade styvfar. Rädslan förbyttes så småningom till ilska och hat – riktad mot helt andra människor.

  Ha övertaget, ge igen
 • Våldet var riktat mot styvfarsan (2:04)

  Carl Wennerstrand njöt av att orsaka människor skada. I efterhand har han insett att hatet inte var riktat mot offren, utan mot den hatade styvfarsan.

  Våldet var riktat mot styvfarsan
 • Vapen (1:57)

  Det började med ett inbrott i en kiosk, med svepskälet att den ägdes av en kille med invandrarbakgrund. Carl Wennerstrand och hans nazistkompisar fick smak på den brottsliga banan och skaffade sig vapen.

  Vapen
 • Misshandlad av det egna gänget (2:51)

  När brottsligheten i Carl Wennerstrands nazistgäng trappas upp blir Carl rädd och bryter med gänget. Det accepteras inte och Carl blir svårt misshandlad av sina före detta vänner.

  Misshandlad av det egna gänget
 • Insikten (1:41)

  För Carl Wennerstrand kom vändningen när kan erkände för sig själv: ”jag har blivit precis som den person jag hatar mest på hela planeten, min styvfarsa”.

  Insikten
Dölj

Liknande berättelser

Rädd för att leva ett likadant liv som mamma

Om mamma fick reda på att jag skrev till dig om hennes alkoholproblem skulle hon inte förlåta mig. Hon försöker sluta, hon har varit nykter i några månader nu. Allra jobbigast vad det i mellanstadiet.

Ni är väldigt starka personer

Det var mycket intressant, lärde sig mycket mer om både andra världskriget, nazister, alkohol, droger våldet idag och mycket mer.

"Jag hatar inte dom, jag hatar vad dom gjorde"

Hej Emerich
Din historia var hemsk, men det blev bra tillslut.
När du berättade om allt det hemska fick man tårar i ögonen. Det är otroligt hur du kan vara positiv till allt. Eller allt och allt, det mesta.

Hoppas kunna hjälpa andra att lämna hatet

Jag har själv varit nynazist i fem, sex år och kände igen mig mycket i föredraget. Om en person inte får kärlek av sina föräldrar försöker personen finna det i något annat.